Takim i nivelit të lartë – 14 shtator 2023

Më 14 Shtator 2023, nën mbikëqyrjen e shefit të politikës së jashtme të Bashkimit Evropian Josep Borrell, u mbajt një takim i lartë dialogu me tre palë në Bruksel, pjesë e procesit të dialogut Kosovë-Serbi, mes Kryeministrit të Kosovës Albin Kurti dhe Presidentit të Serbisë Aleksandar Vučić.

Takimi përfundoi pa sukses, pa arritur të identifikojë një rrugë të qartë drejt normalizimit të marrëdhënieve mes dy vendeve. Sipas Borrell, mosmarrëveshja mes Kurtit dhe Vučićit pengon të ardhmen evropiane për të dyja kombet.

Borrell deklaroi, “Ne u përpoqëm shumë, por, fatkeqësisht, nuk ishte e mundur të tejkaloheshin dallimet”. Për këtë dështim, Borrelli e fajësoi Kosovën duke thënë se Kryeministri i Kosovës “nuk ishte gati të ecë përpara”.

Presidenti serb nënvizoi se Kryeministri i Kosovës po shmang asociacionin e komunave.

Kurti tha se në takimin trilateral, “U ekspozova ndaj një skenari që Lajçak e kishte projektuar prej kohësh”. Seanca e qershorit e dialogut përfundoi pa dhënë rezultate të dukshme. As Vučić dhe as Kurti nuk pranuan të takoheshin ballë për ballë. Borrell, i cili u angazhua në diskutime të ndara me secilin prej tyre, pranoi se ata kanë interpretime të ndryshme të shkaqeve dhe gjithashtu të fakteve, pasojave dhe zgjidhjeve”.