Takimi i nivelit të lartë – 18 mars 2023

Më 18 mars 2023, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti dhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq zhvilluan një takim të nivelit të lartë të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Palët kanë rënë dakord paraprakisht për aneksin e zbatimit të Marrëveshjes për rrugën e normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Marrëveshja përfshin krijimin e një asociacion vetë-menaxhuese të komuniteteve shumicë serbe në Kosovë. Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Josep Borrell e preku çështjen, “Kosova ka rënë dakord të nisë menjëherë – dhe kur them menjëherë, e kam fjalën menjëherë – negociatat me Bashkimin Evropian lehtësuan dialogun për vendosjen e një marrëveshjeje specifike dhe garanci për të siguruar një nivel të përshtatshëm. të vetë-menaxhimit për komunitetet serbe në Kosovë”.

Kryeministri i Kosovës, Kurti, duke reflektuar për bisedimet, tha se kjo është një njohje de facto mes Kosovës dhe Serbisë, duke theksuar se Serbia ende nuk e ka nënshkruar zyrtarisht marrëveshjen.

Vuçiq deklaroi se palët nuk janë pajtuar për të gjitha pikat dhe shtoi: “Pavarësisht dallimeve, patëm një bisedë të mirë”.