Takim i Nivelit të Lartë në Bruksel – 27 shkurt 2023

Më 27 shkurt 2023, kryeministri i Kosovës Albin Kurti dhe presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq u takuan në Bruksel me ndërmjetësimin e BE-së, të udhëhequr nga Përfaqësuesi i Lartë Josep Borrell dhe Përfaqësuesi Special për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák, duke luajtur një rol kyç.

Ata e pranuan në parim përmbajtjen e marrëveshjes së njohur si Marrëveshja për Rrugën drejt Normalizimit dhe kryeministri i Kosovës e cilëson atë si “dokument bazë”.

Marrëveshja përmban 11 dispozita. Ai synon përfundimisht të normalizojë marrëdhëniet diplomatike midis dy vendeve. Ndërsa nuk e mandaton në mënyrë eksplicite Serbinë që të njohë pavarësinë e Kosovës, ajo e ndalon Serbinë që të kundërshtojë pranimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare si Këshilli i Evropës, Bashkimi Evropian ose NATO. Serbia është e detyruar të njohë simbolet kombëtare të Kosovës, pasaportat, diplomat dhe targat e regjistrimit të automjeteve. Kosova, nga ana tjetër, duhet të sigurojë një nivel të duhur të vetë-menaxhimit për komunitetin e saj etnik serb.

Marrëveshja përdor emrin “Kosovë” pa asterisk dhe të dyja palët përmenden me emrat e tyre përkatës, d.m.th., si Serbi dhe Kosovë dhe jo si Beograd dhe Prishtinë.