Takim i nivelit të lartë – 26 tetor 2023

Më 26 Tetor 2023, në Bruksel, udhëheqësit e Kosovës dhe Serbisë, Kurti dhe Vučić, u takuan veçmas me kryetarët e BE-së; Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel; Kancelari Federal i Gjermanisë, Olaf Scholz; Presidenti i Francës, Emmanuel Macron; Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme, Josep Borrell; Përfaqësuesi Special i BE-së për Dialogun Beograd-Prishtinë; dhe i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar.

Përfaqësuesit e Bashkimit Evropian bënë thirrje për Kosovën dhe Serbinë të rinisin dialogun si mjetin e vetëm për të lehtësuar tensionet në rritje mes dy shteteve. Kjo shënon vizitën fillestare të këtij lloji që nga 24 Shtatori, kur rreth 30 ushtarë serbë hynë në veri të Kosovës, duke rezultuar në vdekjen e një oficeri policie të Kosovës, vendosjen e barrikadave, dhe një luftë të zgjatur me armë me policinë e Kosovës.

Qëllimi kryesor i diskutimeve ishte të përkthehet në veprim një marrëveshje e arritur nga Vučić dhe Kurti në shkurt, edhe pse ata që atëherë kanë shprehur rezerva për të..

BE-ja dhe SHBA-ja po bëjnë thirrje për Kosovën të lejojë krijimin e një Asociacioni të komunave me shumicë serbe. Ky asociacion synon të koordinojë përpjekjet në arsim, shëndetësi, planifikimin e tokës dhe zhvillimin ekonomik në komunitetet me shumicë serbe në veri të Kosovës. Megjithatë, Kurti është i shqetësuar se krijimi i një asociacioni të tillë mund të jetë një progres drejt themelimit të një mini-shteti serb me autonomi të konsiderueshme.

Vučić insistoi se “Serbia nuk mund të pranojë anëtarësimin në OKB ose pavarësinë e Kosovës”.