Krerët e Serbisë dhe Kosovës mbajtën bisedimet e tyre të para ballë për ballë pas 20 muajsh

Bruksel, 17 Korrik, 2020

Më 16 korrik 2020 u mbajt takimi i parë në nivelin e ekspertëve brenda dialogut politik për normalizimin e marrëdhënieve midis Serbisë dhe Kosovës është mbajtur në Bruksel.

I dërguari special i BE-së Miroslav Lajcak, i cili po ndërmjetëson bisedimet, tha se të dy palët u përqëndruan në çështjet e personave të zhdukur dhe të zhvendosur si dhe në bashkëpunimin ekonomik. Ai nxiti Beogradin dhe Prishtinën të punojnë me Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq për të zgjidhur çështjen e personave të zhdukur me qëllim të nxitjes së pajtimit. Bashkëpunimi ekonomik “është një nga shtyllat kryesore të Bashkimit Evropian” dhe do të përmirësojë standardet e jetesës dhe do të krijojë vende pune në Kosovë dhe Serbi, tha ai.

Hoti doli nga takimi duke thënë se ishte bërë përparim në dialog, por që kishte qenë një takim i vështirë. “Unë kam paraqitur qëndrimin tonë në këtë takim dhe nuk do të lëviz kurrë nga ai pozicion. Kjo është faza e fundit e përmbylljes së çështjeve të hapura me Serbinë,” tha Hoti, duke shtuar se i gjithë procesi do të zgjaste me javë ose muaj, por jo më shumë. “Ne jemi në fazën përfundimtare të arritjes së një marrëveshjeje përfundimtare me Serbinë,” tha ai.

Udhëheqësi serb tha se ai dëshironte të zgjidhte mosmarrëveshjet e pazgjidhura me Kosovën. Por është e qartë se ndryshimet janë shumë të mëdha për momentin, në lidhje me të gjitha çështjet e rëndësishme dhe strategjike,” tha Vuçiç. “Ata do të donin të zgjidhnin (gjithçka) brenda natës, me një përpjekje për ta bërë Serbinë të pranonte gjithçka që ata dëshironin.” Ai gjithashtu deklaroi se gjatë takimit, Kosova kërkoi që të hapen arkivat e policisë serbe, dhe Serbia nga ana tjetër kërkoi që Kosova të hapte arkivat e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Më parë, shefi i politikës së jashtme të BE-së Josep Borrell, i cili po kryeson bisedimet e Brukselit me Lajcak, u bëri thirrje të dy palëve që t’i qasen dialogut “në frymën e kompromisit dhe pragmatizmit dhe me të ardhmen evropiane për njerëzit e tyre në Kosovë dhe Serbi, në mendjet e tyre”.

Bisedimet e nivelit teknik do të vazhdojnë javën e ardhshme midis zyrtarëve.

Shtytja e re në dialog vjen derisa prokurorët e krimeve të luftës në Hagë më 16 korrik përfunduan katër ditë të marrjes në pyetje të Presidentit kosovar Hashim Thaçi. Akuzat kundër tij çuan në shtyrjen e një takimi të planifikuar me 27 qershor, në Shtëpinë e Bardhë midis Thaçit dhe homologut të tij serb.