Kosova dhe Serbia rifillojnë dialogun në Uashington

Uashington, 04 shtator 2020

Kryeministri i Qeverisë së Republikës së Kosovës, Z. Avdullah Hoti, në një konferencë për shtyp pas mbledhjes së Qeverisë, u deklarua për vizitat zyrtare që bëri në Uashington dhe Bruksel. Fillimisht, Kryeministri Hoti tha se marrëveshja e arritur në Uashington është një hap i jashtëzakonshëm drejt marrëveshjes përfundimtare për normalizimin e plotë të marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë, e cila nënkuptonte gjithashtu njohjen reciproke midis dy vendeve.

“Marrëveshja që kemi arritur ka dy elemente kryesore: e para është pjesa ekonomike, për të cilën kemi negociuar për një kohë të gjatë, e cila përfshin projekte të infrastrukturës, siç janë autostrada Prishtinë-Merdarë, hekurudha Prishtinë-Merdarë, mundësia e lidhjes së hekurudhës Prishtina me Detin Adriatik, mbështetja financiare për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, investimet në energji përmes shpërndarjes së gazit në Prishtinë, ndërtimi i Termocentralit të Gazit dhe rrjetit të shpërndarjes së gazit në Kosovë ”, tha Kryeministri Hoti, duke theksuar se të gjitha këto projekte do të mbështeten nga dy organizatat e qeverisë amerikane, DFC dhe MCC, projekte që tejkalojnë shumën prej 1 miliard dollarë.

Elementi i dytë i kësaj marrëveshje, sipas Kryeministrit Hoti, është njohja e Kosovës nga Izraeli, të cilën ai e konsideroi si shumë të rëndësishme për shtetin e Kosovës. “Çdo njohje pa dyshim është e rëndësishme, por ka disa njohje që janë me të vërtetë të rëndësishme, për shkak të sinjalit që ata përcjellin, dhe, kjo është njohja e parë në tre vitet e fundit, që do të thotë se tendenca negative e njohjes ndërkombëtare për shtetin e Kosovës është thyer ”, tha Kryeministri Hoti.

Për çështjet arsimore, të dy vendet ranë dakord të pranojnë diplomat e arsimit të lartë të njëri-tjetrit, ndër të tjera.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç falënderoi zyrtarët amerikanë për “përfshirjen në atë që pak njerëz duan të bëjnë”, duke e quajtur marrëveshjen një hap përpara. “Ne nuk i zgjidhëm problemet tona, por kjo marrëveshje është një hap i jashtëzakonshëm përpara,” tha Vuçiç në ceremoninë e nënshkrimit.

Presidenti Trump pretendoi se Serbia dhe Kosova tani janë “angazhuar për një normalizim ekonomik”, duke e quajtur marrëveshjen “historike” dhe një “përparim të madh” pas vitesh të negociatave të dështuara. Marrëveshja u nënshkrua pas dy ditë takimesh midis delegacioneve nga Kosova dhe Serbia në kryeqytetin e SHBA-ve, të mbajtura nga i dërguari special i SHBA-ve Richard Grenell dhe këshilltari i sigurimit kombëtar të Trump, Richard O ’Brien.