Lideri Kosova i Srbije Susreli su se prvi put nakon dvadeset meseci pauze

Brisel 16.-07.-2020.

16. jula 2020. godine u Briselu je održan prvi sastanak na ekspertskom nivou u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, koji je i posrednik u razgovorima, rekao je da su se dve strane fokusirale na pitanja nestalih i raseljenih lica, kao i na pitanje ekonomske saradnje. Pozvao je i Beograd i Prištinu da sarađuju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta na rešavanju pitanja nestalih osoba radi podsticanja pomirenja. Ekonomska saradnja predstavlja ‘’jedan od stubova Evropske unije’’ i dovešće do podizanja životnih standarda i otvaranja novih radnih mesta na Kosovu i u Srbiji, istakao je Lajčak.

Hoti je izašao sa sastanka rekavši da je postignut napredak u dijalogu, ali da je to bio težak sastanak. „Izneo sam naš stav na ovom sastanku i nikada se neću pomeriti sa te pozicije. Ovo je završna faza u kojoj treba rešiti otvorena pitanja sa Srbijom,’’ rekao je Hoti dodajući da će čitav proces trajati nedeljama ili mesecima, ali ne više. „U završnoj smo fazi zaključenja konačnog sporazuma sa Srbijom“, rekao je on.

Srpski lider rekao je da želi da reši preostale sporove sa Kosovom. „Ali očigledno je da su razlike koje se tiču svih važnih i strateških pitanja trenutno prevelike’’ istakao je on. „Želeli bi da reše (sve) preko noći, pokušavajući da nateraju Srbiju da prihvati sve što oni žele.’’ Takođe je izjavio da je tokom sastanka Kosovo zahtevalo otvaranje arhiva srpske policije, a Srbija, s druge strane, da Kosovo otvori arhive Oslobodilačke vojske Kosova.

Prethodno je šef spoljne politike EU Žozep Borel, koji vodi pregovore u Briselu zajedno sa Lajčakom, pozvao obe strane da pristupe dijalogu „u duhu kompromisa i pragmatizma i sa mislima o evropskoj budućnosti za svoje ljude na Kosovu i u Srbiji“.

Razgovori na tehničkom nivou nastaviće se sledeće nedelje.

Nova pobuda u dijalogu dolazi u vreme kada su tužioci za ratne zločine u Hagu 16. jula završili četvorodnevna ispitivanja kosovskog predsednika Hašima Tačija. Optužbe protiv njega dovele su do odlaganja planiranog samite u  Beloj kući 27. jula između Tačija i njegovog srpskog kolege.